Ekonomiska sviter efter Matthew

Ekonomiska sviter efter Matthew

key-west-86025_960_720Orkanen Matthew är en av de värsta på många år, och bryter nu det 11-åriga orkanfria åren i USA. Florida verkat bli hårt drabbat, och människor har evakuerats i panik. Det värsta är att Matthew tros slå mot Florida hela två gånger.

Orkanen Matthew har orsakat katastrof på Haiti bland annat och väntas nu dra in över Florida, där den redan fått människor på flykt och fasa för sitt liv. Under situationer som detta blir alla andra problem i världen, som skulder och pengar, helt obetydliga. Det viktigaste är att överleva och få hjälp att bygga upp ett liv igen. Orkanen Matthew är mycket speciell i fler avseenden. Det är första gången på 11 år som en större tropisk cyklon av detta slag når USAs fastland, och många är rädda.

Vindstyrka på 49 meter per sekund

Det kan vara svårt att föreställa sig hur förödande en orkan kan vara. Matthew räknas som en av de större cyklonerna, på grund av att vindstyrkorna i dess mitt är runt 49 sekundmeter, som kan bli värre. Senast en sådan start Orkan rörde sig över lan d i USA var den 25 oktober 2005, då orkanen Wilma rörde sig från väster till Öster i Florida. Det var samma år som Katrina drabbade New Orleans.

Rör sig udda

Orkanen Matthew rör sig annorlunda, efter att ha rört sig längs Floridas och Georgias kuster trott man att den kommer röra sig ut över havet, för att kraftigt vända tillbaka mot Florida, som enligt prognoserna nu kommer drabbas hela två gånger.

”Södra och östra USA brukar med jämna och ojämna mellanrum drabbas av orkaner under säsongen mellan juni och november. De tropiska cyklonerna i Atlanten har inte blivit fler och väntas inte bli det heller, enligt klimatscenarierna. Däremot finns forskning som visar att fler av de som bildas kan bli mycket kraftiga.” Skriver Dagens Nyheter.