Internationella kvinnodagen alla dagar

En dag om året infaller internationella kvinnodagen, en dag av årets 365 dagar är tillägnad till kvinnan, hennes rättigheter och hennes värde som individ och i samhället – men är en dag verkligen nog?

jämställdhet

Något som alla arbetande människor bör läsa in sig på är svensk arbetsrätt, vilket vi tidigare skrivit om här, men frågan är om arbetsrättens alla lagar och regler verkligen är de samma för kvinnan. Att vi kvinnor har högre arbetsbelastning än vad män med samma yrke har är ingen hemlighet då vi både sköter våra jobb samtidigt som vi sedan håller huvudansvaret för hem och familj. Men trots detta är vår lön i snitt 17 procent lägre än vad männens lön för samma arbete är och sammanräknat så slutar en kvinna som arbetar 8.00 till 17.00 att få betalt för sitt arbete klockan 15.03 – vilket betyder att en kvinna arbetar närmare 10 timmar gratis i veckan och detta är bara statistik i jämställdhetens föredömesland Sverige.

En dag om året

Trots att jämställdhet mellan könen knappt existerar i världen så uppmärksammas kvinnans ställning endast en dag om året på Internationella kvinnodagen som infaller den 8 mars. Till exempel nu i år valde EU-parlamentet att lägga fokus på hur man ska kunna stärka kvinnor och flickor genom utbildning för att minska klyftan mellan könen, vilket du kan läsa mer om här. Och visst är det ett fint initiativ på ett globalt plan, men på det nationella planet här i Sverige som exempel så är kvinnorna ofta mer välutbildade än männen – men vi tjänar i genomsnitt hela 90 000 kronor mindre än vad männen gör per år enligt myndigheten Brottsförebyggande rådets statistik. Så att bara lägga fokus på kvinnan och hennes ställning i samhället under en endaste dag är på tok för lite. Vi måste se till att jämställdheten uppmärksammas alla dagar och i alla sammanhang om vi vill att Sverige och världen ska förändras – speciellt om vi vill att regler för lön, pension och medbestämmande ska gälla lika i praktiken för alla medarbetare på en arbetsplats och inte bara i teorin!