Investera i bitcoin?

Investera i bitcoin?

De finns de som varnat för investeringar i kryptovalutan bitcoin, några av dessa är nobelpristagaren i ekonomi, Richard Thaler och riksbankschefen Stefan Ingves – men när denna valuta lanserades på börsen i Chicago (Chicago Board Options Exchange) steg dess värde snabbt och debuten får anses vara riktigt lyckad. Nu vill alla köpa bitcoin.

 

Något som alla pratar om just nu, på nyheterna och på var och varannan arbetsplats är inget annat är kryptovalutan bitcoin – något som går att köpa, sälja och växla på https://bt.cx/sv/.

 

Kritiken som riktats mot den digitala valutan i medier har främst handlat om risken för en bubbla. Många har även sagt att handel på en oreglerad marknad kan öppna upp för brottslig verksamhet. Men debuten på börsen beskrivs som lugn och det gällande antalet transaktioner, vid lanseringen var en bitcoin värd 15 000 dollar, när börsen stängdes hade värdet stigit till 16 250 dollar. Mer om detta går det att läsa om i denna artikel från Dagens Nyheter.

 

Bra att veta innan man köper bitcoin

 

Finansinspektionen listar dock en del varningar med kryptovalutan, som kan vara bra att läsa igenom innan man gör ett köp på över 100 000 kronor för en bitcoin:

 

  1. Inga konsumenträttigheter: Bitcoin är en oreglerad valuta och står därför inte under myndigheters tillsyn. Det innebär att den som handlar inte omfattas av konsumentskydd.
  2. Ingen marknadsvärdering: Det finns inget krav på att säljpriset motsvaras av ett verkligt marknadsvärde.
  3. Ingen garanterad tillgång till andrahandsmarknad: Det kan bli svårt att sälja valutan vidare, eftersom det inte finns några krav på att den som lanserat den ska köpa tillbaka.
  4. Inga informationskrav: Det finns inga krav på att den som lanserar valutan måste ge ut all information, och till alla köpare samtidigt. Det öppnar upp för manipulation.
  5. Risk för investeringsbedrägeri: Den guldrush som nu råder kring bitcoin riskerar att dra till sig oseriösa aktörer och allehanda lycksökare. För konsumenten ökar det risken att bli blåst av parter som inte har för avsikt att fullfölja sina projekt utan endast är ute efter att göra snabba pengar.

Instabilitet: Ytterligare ett varnande finger höjs av den europeiska värdepappersmyndigheten, Esma. För konsumenter påpekar myndigheter att valutan är volatil och om värdet faller är det inte säkert att valutan återhämtar sig under en överskådlig tid.

 

Källa: Sydsvenskan och Finansinspektionen