Låna pengar smart

Svenskar tar allt fler lån för att finansiera sin livsstil. Att låna pengar kan dock kännas som en djungel. Det finns många olika lån att välja mellan. Lär dig vilka som du kan ta och andra saker som är bra att veta om att låna pengar.

Idag är det relativt enkelt för de flesta att få ett lån godkänt. Det finns många olika lån att välja mellan och ett för varje syfte. Visste du till exempel att det är olika lån som gäller om du vill låna till ett hus eller till en semesterresa. Att låna pengar är ett smart sätt att snabbt kunna uppfylla de saker du drömmer om. Oavsett om det är en renovering eller inköp av bil så finns det mesta ett lån bort. Då kan du betala av på det du köpt istället för att först behöva spara i flera år.

Bolån eller snabblån

Det vanligaste lånet bland svenskar är ett bolån. Detta lån tar du när det är dags att köpa en bostad. Ett bolån tar de allra flesta hos en stor, väletablerad bank då det ger trygghet och säkerhet. Dessutom kan de erbjuda en låg ränta på dessa livsomvälvande lån. Om du istället vill köpa en bil kan du ta ett privatlån. De är enklare att få och ofta kräver de ingen säkerhet. Dessutom finns det många kreditgivare som ger ut privatlån. En lånetyp som blir allt populärare är det så kallade snabblånet. Detta lån kallades förr i tiden för smslån. Med ett snabblån kan du låna allt från 5 000 kr till 500 000 kr. Pengarna tas utan krav på säkerhet och med dessa pengar kan du åka på semester, renovera eller köpa något du är i behov av.

Bra att veta om lån

När du lånar pengar finns det vissa saker som är bra att hålla koll på, bland annat ränta. När du lånar vill du ha en låg ränta. En låg ränta ger dig nämligen ett billigare lån. Något annat är att återbetala lånet i tid. Annars kan du få höga förseningsavgifter och du riskerar att din återbetalning skickas till inkasso och Kronofogden. Ha även koll på din kreditvärdighet. Ju bättre kreditvärdighet desto större chans har du att få en låg ränta. En hög kreditvärdighet får du genom att ha få låneansökningar och inga betalningsanmärkningar.