Nytt förslag i konsumentkreditlagen

Snabblån kan bli en dyr historia om man inte är med på vad som gäller från första början. För att undvika de ökade förfrågningarna hos Kronofogden och göra det säkrare för låntagarna har regeringen lämnat in ett förlag till konsumentkreditlagen.

snabblånDet är många som under juletider haft en knaper budget och tagit ekonomisk hjälp genom att ta till exempel snabblån hos Flexlimit eller annat företag. Det är dock mycket man måste tänka igenom innan man godkänner avtalen och man bör även känna sig säker på att man kan betala tillbaka pengarna ganska snabbt för att slippa dyra räntekostnader. Det är nämligen så att  antalet ansökningar hos Kronofogden ökar på grund av snabblånebolagen, detta skriver man om på Sveriges Radio. Företag som ger snabblån har svårt att få in de obetalda skulderna i tid.

Det är ett växande problem. Bara förra året hade vi över 60 000 betalningsförelägganden hos Kronofogdemyndigheten som just relaterade till den här typen av snabblån. – Justitieminister Morgan Johansson.

Regeringen vill lösa problemen

Som Svenskt Näringsliv skriver ser regeringen nu över konsumentkreditlagen och vill få ordning på de problem som kan komma med dyra snabblån. Kostnadstak och räntetak är sådant man vill åtgärda och föreslår. Med ett räntetak ska man kunna begränsa en kreditränta och dröjmålsränta, medan fördelen med ett kostnadstak är att man som konsument aldrig ska kunna bli skyldig att betala mer än 100 procent av lånebeloppet i kostnader för lånet. Man jobbar nu på förslagen och planerar att eventuella ändringar ska slå i kraft den 1 juli 2018.