Politisk kontrovers och populärt färdsätt

I ett tidigare inlägg skrevs det om hur flyktingar får finansiering när det kommer till att starta eget, för att också kunna slå sig till ro och integreras i samhället. Det kräver inte bara uppehållstillstånd samt en bra affärsidé. I dag skriver vi om en affärsidé som är aningen kontroversiell, inte minst politiskt.

affärerI Svenska Dagbladet skrivs det om hur taxitjänsten Uber Pop nu kommer att stängas ner i Sverige, en tjänst som varit i drift ilite drygt 600 dagar. Huvudskälet som bolaget anges sägs vara den statliga utredning som på sikt ska föreslå nya regler är försenad.

Ubers andra tjänster, som X, Black och Lux – där förare har taxikörkort och tillhörande licens, har Uber Pop varit öppen för privatpersoner som anslutit sig själva och sin egen bil till bokninssystemet Uber har. Denna tjänst, på grund av sin dimmiga art, kallas enligt bolaget själv för samåkning. Flera svenska myndigheter kallar det i stället för en olaglig taxirörelse och det duggar tätt om de förare som dömts i landets tingsrätter. Därför menar man från ledningen i bolaget att det krävs ett regelverk för samåkning i Sverige, något som det saknas en modern variant av.

En stor del om det som fått Uber Pop att råka i trubbel med just svenska myndigheter och lagar är att det finns skattefrågor att reda ut liksom hur privatförarnas intäkter ska redovisas – något som Ubers svenska vd hävdar att de jobbat på för att tillmötesgå Skatteverket bland annat. Hela 15 procent av de som jobbar som förare med Uber Pop är pensionärer.

Det här är Uber

Uber Pop har funnits i Sverige sedan hösten 2014 och bygger helt enkelt på att privatpersoner med egen bil tjänar en slant på att ta sig an kunder som vill åka billigt. Priserna för att ta sig fram med denna tjänst är billig, särskilt i jämförelse med vanlig taxi. En resa inom tullarna i Stockholm kan kosta runt en femtiolapp och en resa från stan ut en bit kan kosta under 100 kronor. Frågan är hur rumsrent Uber betraktas vara med tanke på alla de domar, den syrliga opinion och fackliga protester som företaget bemötts med. Svarttaxi kallas det av vissa, samåkning av andra.